Hitel- és lízingtermék-kereső

A program célja, hogy megkönnyítse a tájékozódást az egyes hitel- és lízingtermékek piacán.

Tovább a programra

Tájékoztató információk

 • A program célja, hogy megkönnyítse a tájékozódást a hitel- és lízingtermékek piacán. A program nem helyettesíti a pénzügyi szervezeteknél történő személyes tájékozódást, de szándékaink szerint néhány egyszerű választó és szűrőfeltétel megadását követően átfogó képet nyújt az aktuálisan kínált lehetőségekről. Fontos, hogy a táblázat nem ajánl egyetlen szolgáltatót, illetve terméket sem! A program nem számolja ki egy konkrét konstrukció lehetséges törlesztőrészletét, hanem a piacon megtalálható termékekről, azok igénybevételének kondícióiról, feltételeiről nyújt tájékoztatást. Az alkalmazásban szerepelnek az MNB által minősített fogyasztóbarát lakáshiteltermékek és személyi hitel termékek adatai is!

  A program keretében nyújtott tájékoztatás nem minősül a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlattételnek, az itt szereplő adatok kizárólag tájékoztató jellegűek! A program a pénzügyi intézmények által szolgáltatott adatokat tartalmazza. A helyes adatok feltöltése és folyamatos aktualizálása a pénzügyi szervezetek feladata és felelőssége. Az adatokat az MNB nem tudja módosítani, így azokért felelősséget nem vállal.

  A lízing egy különleges finanszírozási forma. A lízingügyletek sajátossága, hogy a lízingbe adó a lízingbe vevő által megnevezett dolgot, a lízingtárgyat kizárólag azzal a céllal vásárolja meg, hogy azt meghatározott időre a lízingbe vevő használatába adja. A lízingbe vevő a lízingszerződésben rögzített lízingdíj megfizetésére vállal kötelezettséget. A lízingszerződés fedezete maga a lízing tárgya, amelynek tulajdonjogát a lízingbe vevő csak a finanszírozási futamidő végén, az összes lízingdíj, valamint az ún. maradványérték megfizetését követően szerzi meg. A programban ingatlanlízing és gépjárműlízing termékek találhatóak meg.

  Az ingatlanlízing új építésű és használt lakóingatlanok, üdülőingatlanok, a lakóingatlanhoz kapcsolódó kiegészítő ingatlanok (pl.: garázs, tároló, gépkocsi beálló), valamint építési telek megvásárlásához kínált olyan finanszírozási forma, amelynek során a lízingbeadó pénzügyi intézmény az ingatlant szerződéssel lízingbe adja a lízingbe vevőnek, azzal, hogy a futamidő végéig, illetve az esetleges végtörlesztésig az ingatlan tulajdonjogát a pénzügyi intézmény fenntartja.

  A gépjárműlízing új és használt gépjárművek megvásárlásához kínált olyan finanszírozási forma, amelynek során a lízingbeadó pénzügyi intézmény a gépjárművet szerződéssel lízingbe adja a lízingbe vevőnek, azzal, hogy a futamidő végéig, illetve az esetleges végtörlesztésig a gépjármű tulajdonjogát a pénzügyi intézmény fenntartja.

  A hitel lényege röviden, hogy egy pénzügyi intézmény bizonyos feltételek mellett meghatározott pénzösszeget ad a hiteligénylőnek, aki köteles azt szerződésben foglaltak szerint, megadott határidőre, jellemzően kamatokkal terhelten visszafizetni. Azaz a hitelszerződés aláírásával kötelezettséget vállal a szerződésben foglaltak teljesítésére, így a felvett hitelösszeg és kamatai visszafizetésére, valamint a hozzá kapcsolódó díjak, költségek megfizetésére. Az alábbi táblázatban az egyes hiteltípusok fajtái és azok főbb jellemzői kerültek összefoglalásra.
 • A hitelek egyik nagy csoportja a fogyasztásihitelek, amelyek a mindennapi élet szokásos használati tárgyainak megvásárlásához, javíttatásához, illetve szolgáltatások igénybevételéhez – a természetes személy részére – nyújtott kölcsön, valamint a felhasználási célhoz nem kötött kölcsön, ha azt a természetes személy nem üzletszerű tevékenysége keretében veszi igénybe. A fogyasztási hitelek fogalom többféle hiteltípust takar, főbb fajtái: személyi kölcsön (ezen belül a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel), áruhitel, gépjárműhitelek. Jó, ha tudja, hogy a programban az áru- és a gépjármű hitelnél csupán a pénzügyi intézmények által kínált alap (standard) konstrukció kerül feltüntetésre, mivel például az áruhitel termékek esetében a konkrét termék áruházanként, de akár termékenként, a gépjárműhitelek esetén kereskedőnként, autótípusonként is eltérhetnek.

  A hitelek egyik nagy csoportja a jelzáloghitelek, amelyek esetén a hitelintézet a hitel fedezetéül felkínált ingatlanra jelzálogjogot jegyeztet be. Nemfizetésnél érvényesíti jelzálogjogát, azaz értékesítheti az ingatlant, a ki nem fizetett tartozást, és annak kamatait pedig az így befolyt összegből biztosítja. E fedezet mellett jellemzően nagyobb hitelösszeg vehető fel hosszú lejáratra, más hiteltermékhez képest kedvezőbb kamatozással. Tekintettel a jelzáloghitel szerződések hosszú (akár 20-25 éves) futamidejére, érdemes átgondolni a hitelfedezeti biztosítás megkötésének lehetőségét, amely – konstrukciótól függően – különböző kockázatokra adhat fedezetet (pl. a hitelfelvevő életkörülményeinek megváltozása, munkahely elvesztése stb. esetére). A hitelfedezeti biztosítás lehetőségéről és feltételeiről érdeklődjön a pénzügyi szolgáltatónál. A programban megjelennek az ingatlancélú hitelek (ezen belül a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel) és a szabadfelhasználású jelzáloghitelek.

  Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük azon szempontokat, amelyek mérlegelése javasolt jelzáloghitel vagy ingatlanlízing választása esetén.

  A különböző hitelek és lízingek összehasonlításának egyik legegyszerűbb módja a teljes hiteldíj mutatók (THM-ek) összevetése. Ez a speciális képlet alapján számított mutató tartalmaz minden olyan költséget, díjat, amelyet szerződésszerű teljesítés esetén a tőkén felül fizetni kell a hitelező felé. Ilyen fizetési kötelezettségek lehetnek például a kamat, különféle díjak, jutalékok, adók stb. Mindezek mellett azonban lehetnek olyan tételek, amiket a THM sem tartalmaz, mint például a futamidő-hosszabbítás díja, vagy a késedelmi kamat. A THM maximumát jogszabály rögzíti és a jegybanki alapkamathoz kötött. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel árfolyam- és kamatkockázatát.

  Az MNB honlapján a hitelekkel és lízingekkel kapcsolatosan számos információt talál.

  A hitel- vagy lízingfelvétellel tulajdonképpen jövőbeni bevételei egy részéről mond le, hiszen azt a törlesztések kifizetésére kell majd fordítania. Ezért mielőtt a szerződést aláírja, kérdezzen meg a pénzügyi szolgáltatótól mindent, amit esetleg nem teljesen ért!

  Az alábbi dokumentum azokat az információkat foglalja össze, amelyeket a pénzügyi szolgáltatótól még a szerződés aláírása előtt meg kell kapni.

  Az alábbi dokumentumba összegyűjtöttünk olyan kérdéseket, amelyeket javasolt megkérdezni a pénzügyi szolgáltatótól.